Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Skót whisky, és amit érdemes tudni róla

A skót whisky néven ismert italfajtát elsősorban eredete és az elkészítés módjára vonatkozó előírások betartása különbözteti meg a világ más tájain készült típusoktól. A skót whisky elnevezésre kizárólag azok az italok jogosultak, melyeket Skóciában készítenek és három évig és egy napig érlelnek tölgyfahordóban. Alapvetően két fő fajtáját különböztetjük meg, ezek a malt és a grain, s e kettő keverékéből jött létre a blended.

 

Mit jelent a single malt whisky?

 

A malátawhisky néven is ismert italt egy-egy adott lepárlóüzemben gyártják. A Skóciából származó, körülbelül 2000 fajta whisky egy jelentős része single malt whisky, melyet rézüstben kétszer, ritka esetben háromszor párolnak le. A maláta whisky mellett szintén elterjedt a gabona whisky, vagy más nevén a single grain whisky. Ezt maláta felhasználása nélkül, tiszta gabonából állítják elő. Ez a típus kifejezetten az ínyencek kedvencének számít, de főként inkább keverik a maláta whisky-vel, s így születik meg a blending folyamata során a blended whisky.

 

Blended whisky karakteres ízvilággal

 

A malátawhisky és a gabonawhisky házasításából jön létre a blended whisky. A gyártók célja a keveréssel nem más, mint egy újfajta, változatos karakterrel rendelkező ital megvalósítása, mely ráadásul a gabonawhisky-nek köszönhetően kiváló minőséget képvisel. A legnépszerűbb skót whisky fajtákhoz nem ritkán 15-50 fajta különféle maláta- és gabonwhisky-t használnak fel.

 

Schotch whisky, az ínyencek kedvence

 

A skót whisky jellemzői rendszerint a gyártás során felhasznált alapanyagoktól, valamint az érlelés körülményeitől függenek. Az előállításhoz felhasznált, jogszabályba is foglalt forrásvíz ásványi anyag tartalma legalább annyi szerepet játszik benne, mint a malátától kapott gabonás ízvilág. Az élesztős erjedés során gyümölcsös karaktert kap az ital, a tőzegtől pedig egyfajta semmihez sem hasonlítható füstös, fűszeres íz kerül bele. Az érlelés során használt tölgyfa hordók mézes, sherry-s, kissé talán vaníliás jelleget kölcsönöznek a whisky-nek. Ez utóbbi folyamat során születik meg az ital igazi karaktere, ugyanis az érlelés előtt még szinte vízszerű szeszpárlat kerül a hordókba, ahol aztán végül beáll az ital színe, zamata, illata, íze.

 

A whisky fogyasztása

 

Általánosan elfogadott szabály nem létezik arra, hogy miként fogyasszuk az értékes nedűt. A skótok tisztán vagy vízzel szokták inni. Amerikában a jéggel vagy szódával történő fogyasztás az elterjedt. Ma már a koktélokban történő felhasználás sem lehetetlen, főként spanyol és amerikai hatásnak köszönhetően. Nem ritka, hogy long drinkek alapanyagai között is megtalálhatjuk a skót whisky-t, így kólával, energiaitallal vagy gyömbérrel is a poharakba kerülhet. Az ital rajongói persze gyakran megkérdőjelezik, hogy ez mennyiben illeszkedik a whisky fogyasztásának tradíciójához. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a sokféle fogyasztási szokásnak igenis van létjogosultsága.

 

A skót whisky remek választásnak bizonyul ajándékozás céljából. Az ital rajongói garantáltan örülni fognak a nemes nedűnek, de akár saját részre, a bárszekrény gazdagítására is érdemes beszerezni egy-egy üveggel. Legyen szó akár karácsonyi ünneplésről, akár a barátokkal történő szórakozásról, vagy egy jó beszélgetés mellé kínált italról, a skót whisky megállja a helyét minden alkalomra. Az ízletes italt hazánkban hagyományosan whisky-s pohárban, jéggel célszerű kínálni, de érdemes előtte azért rákérdezni a vendégektől, hogy milyen formában kedvelik a skótok nemzeti italát, mely világszerte népszerű. 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog