Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

Nyár = limonádé

Ha tényleg vállalkozol egy limonádé elkészítésére minden válaszadónak, le a kalappal! Készülj fel, hogy cukorral vagy cukor nélkül, szénsavval, jéggel, pár csepp szörppel, citrom- vagy limeszeletekkel, fahéjjal, gyömbérrel, bazsalikommal, mentával, gyümölcsökkel, különféle virágokkal kell majd bekeverned mindenki kedvenc frissítőjét; de napszaktól függően biztosan lesz olyan ismerősöd is, akinek teljesen mindegy, amíg vodka is kerül bele. 

A lényeg úgyis a savanykás citromíz, ami annyira jól esik 25 fok fölött. De miért frissít jobban a víz, ha citromlé van benne?

Ennek két egyszerű oka van.

Az egyik, hogy a savas italok fokozzák a nyáltermelést, így fenntartva az egészséges mennyiségű folyadék fogyasztásának érzetét. Egyszerűbben: ha nincs kiszáradva a szád, nem érzed magad szomjasnak.

 

Nem épp a legmodernebb ez a felfedezés, az észak-amerikai telepesek például ecetes vizet ittak felfrissülésképpen, ezt mi bemondásra is elhisszük a történészeknek inkább. Nem csak a savanykás ízű italoknak van ilyen frissítő hatása, ugyanezt lehet elérni szénsavas italok fogyasztásával is.

A másik, érdekesebb oka annak, hogy a limonádé kiváló frissítő: hát az, hogy mindenki tudja, hogy a limonádé kiváló frissítő! Belénk van kódolva, nyár=limonádé.

A törökök a hőségben ayrant isznak, ami valójában joghurt sóval, és szintén savanykás, errefelé azonban inkább a limonádé dívik. Igazából nem is szabad túlgondolkodni a dolgot. Csak kezdd el megcsinálni a vendégeidnek a kedvenc limonádéjukat, és zsebeld be az elismerést! Azért ecet is legyen elöl arra az esetre, ha telepesekkel futsz össze. Hátha.

Addig is keverj egy jó nagy adag limonádét ebbe a partyhoróba, tegyél melléje további ízesítőket, jeget, és indulhat a nyári buli!

Tartalomhoz tartozó címkék: blog