Ár és minőség
A világszerte ismert és kedvelt italnak sok fajtájával találkozhatunk a bárokban, de ha jobban belegondolunk, az egyes típusok között sokszor olyan dolgokban mutatkozik csak különbség, mint a földrajzi eredet, az érleléshez használt hordó alapanyaga, vagy az abban eltöltött idő. Ugyan elsőre apróságnak tűnhetnek ezek, de mind a whiskey árát, mind annak minőségét képesek ezek a tényezők jelentősen befolyásolni. Skócia, Írország, Kanada és Japán mellett az Egyesült Államokat tarthatjuk számon a whiskey-gyártó országok között.
15-16. századi gyökerek
Ha az alkoholos italok készítésének történetét vennék górcső alá, akkor a whiskey előállítása és a legjobb italok megszületése egyfajta folyamatként lehetne elképzelhető. Ugyan egykoron azt hitték, hogy a whiskey a világ első égetett szeszes itala, de ez a tézis hamar megdőlt, amikor kiderült, hogy már az ókori Alexandria szakemberei is foglalkoztak lepárlással. A szeszfőzés a 12. századtól kezdődően indult fejlődésnek, és először a bor lepárlásával állították elő az úgynevezett aqua ardenst-t. A gabonapárlatok egyre inkább elterjedek Európában, míg a 15. században került sor az írek pincéiben az első, már whiskey-nek nevezhető ital elkészítésére. Ez ugyan még érlelés nélküli volt, de már magán hordozta az ital mai formájának kezdeti jegyeit. A történethez az is hozzátartozik, hogy egy krónika szerint az egyik törzsfőnök alkoholmérgezésben halt meg, nyilvánvalóan a még kezdetleges eljárással készült italnak felróhatóan.
Hamarosan Írország után Skóciában is elindult az égetett szeszek előállítása, s az idő múlásával, főként a 16. századra, már mindenhol ismerték a térségben a whiskey előállításának módját, de a felhasznált gabonafélékkel még gyakran kísérleteztek. A tengerentúlon a kivándorló telepesek honosították meg az italt, s az érlelés a 19. századra látszott tökéletesedni.
Amerikai whiskey
Az amerikai whiskey előállításához az olcsón elérhető kukoricát használták fel, és ebből főzték az italt. A kukoricasörből létrejött bourbon gyorsan népszerűvé vált, de jelentősen különbözik az ír és a skót whiskey-től, hiszen új tölgyfahordókat használtak az érleléshez, mely egyfajta vaníliás aromát adott az ital jellegéhez. 1941 óta a juhar faszénen átszűrt Tennessee whiskey is felkerült az üzletek polcaira, melyből a szűrésnek köszönhetően sikerült eltávolítani a nem kívánatos illat-és ízanyagokat.
A whiskey tipikusan az az ital, amely Írországtól kiindulva a Japánokon keresztül az Egyesült Államokig sokféle képet mutat. Eltérő az íz, a színvilág, a felhasznált alapanyagok mennyisége, minősége. Abban azonban minden whiskey-rajongó egyetért, hogy az ital fogyasztásának megvan a maga tradíciója, amely azonnal megadja a baráti összejövetelek hangulatát. Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az ital nevének írási módja azonnal elárulja, hogy honnan származó italról van szó. A whiskey amerikai vagy ír gyökerekre utal, a whisky pedig egyértelműen skót italt takar.