Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák

Mi az a forró grog?

A grog, ezáltal a forró grog egy általános gyűjtőfogalom, amelyek kapcsán kifejezetten rumos alkoholos italokat vehetünk egy kalap alá. A grog ennek megfelelően többnyire valamilyen keverékital, amely lehet csak rum és víz, de akár különféle fűszerek hozzáadásával is készülhet, mint amilyen a fahéj vagy a szerecsendió. Amennyiben ezt a keveréket felforralják, abban az esetben máris forró grogról beszélhetünk.

 

Mi az és hogyan készül a grog?

 

A forró grog nevét egyre többször hallani a téli időszakban a forralt bor mellett, hiszen egyre jelentősebb frissítő itallá válik a leghidegebb évszakban. Mindezzel kapcsolatban a legnagyobb érdekesség az, hogy a grog fogalmát leginkább kalózokról vagy vén tengeri medvékről szóló filmekben lehetett eddig a leggyakrabban hallani, ami nem véletlen, hiszen a grogot elsődlegesen tengerészek fogyasztották és története a nagy-nagy tengeri utazások és kalandok idejére vezethető vissza.

 

Az első grogokat jellemzően nem egy kifejezetten ízletes vagy különleges italnak szánták, sokkal inkább egyfajta olcsó megoldásnak álmodták meg annak érdekében, hogy a hajók legénysége a lehető legtöbb alkoholhoz juthasson hozzá a legalacsonyabb áron. Feljegyzésekből tudjuk, hogy főként az angol tengerészeknél szokássá vált, hogy a matrózok hangulatának javítására, de még inkább elhallgattatásukra minden egyes hajó fedélzetén tartottak fejadagra kiszámolt rumot. Ez a szeszes ital leginkább azt a célt szolgálja, hogy segítsen enyhíteni a feszültséget a fedélzeten, amit a gyakran zord és kellemetlen időjárás, a bezártság vagy a kemény munka idézett elő, de az alacsony bérek vagy a rossz étel miatti lázadozás féken tartására is hatékony volt. A rum valóban nagyon jó kedvet idézett elő a matrózok között – akik amúgy sem éppen fegyelmezettségükről voltak híresek –, ellenben igencsak megterhelte a brit korona büdzséjét, de a fejadagok csökkentéséről szó sem lehetett. Ekkor kezdték el a rumot félig vízzel hígítani, aminek az érdekessége az volt, hogy a vizet mindig forrón adták hozzá annak érdekében, hogy a matrózok valóban úgy érezzék, hogy felmelegíti őket az ital, mit grognak, vagy forró grognak neveztek el.

 

A grog tehát eredetileg nem volt más, mint fele-fele arányban forró vízzel hígított rum, ami az évek, sőt évszázadok során szerencsére alaposan átalakult, és mára jóval többet jelent ennél, hiszen a forralt borhoz hasonlóan a forró grogot bár még mindig hígítják, azonban hozzá különféle fűszereket és ízeket kevernek annak érdekében, hogy édes és ízletes forró italt kapjanak, amit akkor lehet fogyasztani, amikor nagyon hideg van odakint. Általánosságban tehát minden forró rum és forró víz keverékét grognak lehet nevezni, de számtalan nagyszerű és népszerű recept van, amely cukorszirupot, citromlét, szegfűszeget, fahéjat és megannyi más különlegességet is tartalmaz.

 

Egy igazán jó forró grog recept!

 

A forró grognak tehát többféle elkészítési módját ismerhetjük, de mindközül az egyik legjobb alighanem a vajas grog, aminek elkészítéséhez – két fő részére – 3 deciliter vízre, fél deciliter mézre, három evőkanál citromlére, egy és negyed deciliter rumra, őrölt szerecsendióra, valamint tiszta vajra vagy vaníliás jégkrémre van szükség. A vajas grog elkészítési ideje alig 5 perc, amit azzal kezdünk, hogy felmelegítjük a vizet, majd hozzáadjuk a mézet és a citromot. Ha már elég forró a víz, levehetjük a tűzhelyről és belekeverhetjük a rumot, majd az egészet bögrékbe tölthetjük. Ezután mindegyik tetejére egy kis vajat vagy egy gombóc jégkrémet helyezünk, és meghintjük szerecsendióval.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog