Ez a weboldal sütiket használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Webhelyünk használatával minden sütit elfogad a sütikre vonatkozó irányelveinknek megfelelően.

Kategóriák

5 tanács kávédaráló választáshoz

2018. 08. 13. 16:31:11
5 tanács kávédaráló választáshoz

A jó kávé titka részben a kávédaráló minőségén múlik, de mégsem állíthatjuk kizárólagosan, hogy csak ettől függ az élvezeti érték. Napjainkban minden korábbinál szélesebb  választékkal találkozhatunk az üzletekben, és otthoni használatra éppen úgy sokféle kávédaráló közül válogathatunk, mint akkor, ha a vendéglátóhelyeken történő alkalmazásról van szó.

Sokan emlékszünk még azokra a retro kávédarálókra, amelyek gyermekkorunkban minden élelmiszerboltban megtalálhatóak voltak. Az általuk végzett munka minőségéhez és az akkoriban elérhető szemes kávé fajtákhoz ugyan fűzhetünk némi kétséget, de a kor igényeit maximálisan kiszolgálták a berendezések. Manapság azonban nem csak a kínálat, hanem az elvárások is sokat változtak.

  1. Hangsúly a minőségen

Már akkor is kiemelt jelentőséggel bír a minőség, ha az otthoni kávédarálás kerül szóba. Kevesen tudják, hogy nem mindegy, milyen rendszert alkalmaz a kávédaráló, és zúzza vagy egészen apró darabkákra forgácsolja a kávészemeket. Ez utóbbi esetében kesernyés íz társul majd a kávéfogyasztáshoz, ami sokat ront az élvezeti értéket. A kávészemek ugyanis a darálás közben keletkezett hő hatására felmelegednek, és veszíthetnek aromájukból. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan kávédaráló mellett tegyük le a voksot, amely szakaszosan őröl, ezzel csökkentve a hőt, és az őrlési finomság beállítása is lehetséges használatával.

  1. Kávédaráló: nem mindegy az őrlési finomság

A legtöbb, rendszerint otthoni használatra kapható kávédaráló tulajdonképpen egy késsel rendelkezik, és a turmixgéphez hasonló elven működik. Ezzel az a baj, hogy a kávészemek folyamatosan az eszköz széléhez ütődnek, magas hőt elviselve. Ha nem szeretnénk, hogy ilyen módon az aromák elszálljanak, érdemes inkább olyan kávédaráló előnyeit választani, amely nem roncsolja a kávészemeket. A szakemberek azt állítják, hogy a frissen őrölt kávé esetében ez még a kávé főzésének módjánál és az ahhoz használt eszköznél is fontosabb.

De akkor mégis milyen a jó kávédaráló? Ezek a korszerű készülékek nem késeket használnak, hanem két sík vagy kúpos felületet, melyek között ténylegesen őrlődnek a kávészemek.

  1. Kávézókba prémium kategóriát!

Természetes, hogy otthonra is szeretnénk a legjobb minőségű kávédarálót választani, ám ezek nem vehetik fel a versenyt a professzionális felhasználásra alkalmas darabokkal. A kávézókban megtalálható eszközök általában tárcsás őrlővel rendelkeznek, és a kávé darálása folyamatosan zajlik, ahogyan kezd ürülni a tárolásához alkalmas tartály. Ez azonban még mindig nem az ágazat csúcsa, hiszen ha prémium kategóriát szeretnénk választani, akkor az úgynevezett karba őrlő a legjobb döntés. Miről is van szó esetében? Ilyen módon mindig csak annyi szemes kávét őröl meg a készülék, amennyi felhasználásra kerül, így folyamatosan frissen őrölt kávéból kerül lefőzésre az újabb adag fekete.

  1. Online olcsóbb!

Kávédaráló beszerzésén gondolkodik? Nem tudja milyen márka, típus lenne az ideális? A szaküzletek hatalmas kínálatát látva sokan elbizonytalanodnak. Ezt az időt kaphatják meg azok, akik az online rendelés kényelmét választják, és egy kicsit többet is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a webes rendelés rendszerint olcsóbb, mintha valamelyik szaküzletben vásárolnánk.

  1. Nem csak a kávédarálás a fontos!

Említést érdemel, hogy nem csak a darálás, hanem a kávékészítés módja és az ahhoz felhasznált alapanyag minősége is lényeges. Egy jó kávézó titka tehát nem pusztán a kávédaráló használatán múlik, hiszen a kiszolgálás színvonala, valamint a vendéglátóhely berendezése is hatással van a kávéfogyasztás élményére.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog