- Fókuszban a mértékletesség
Ha tömény szeszes italokról van szó, akkor nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a mértékletességre. Még a közel 40 százalékos vodka is komoly problémákat okozhat nagyobb mennyiségben, így a dupla mennyiségű alkohollal rendelkező abszintból akár egyetlen feles is bőven elegendő lehet.
- Kreativitáshoz inkább kávét!
Az abszint története kapcsán gyakran lehet hallani olyan nevekről, akik például az irodalom, a festészet vagy a zeneművészet terén maradandót alkottak. Tudtad, hogy Baudaleire, Oscar Wilde, vagy például Picasso is gyakran fogyasztotta a zöld méreg néven is emlegetett abszintot? Bár lehet, hogy némi inspirációt nyertek az alkoholtól, de az általuk alkotott művészeti értékek nem elvitatathatóak személyüktől. Ha azonban kizárólag a kreativitás miatt szeretnénk az abszintos pohár után nyúlni, akkor inkább válasszunk egy csésze gőzölgő feketét.
- Abszint: csak vízzel hígítva!
Míg a whiskey elképzelhetetlen whiskey-s pohár nélkül, és a vodkát is kizárólag vodkás pohárban szokták kínálni, addig az abszint fogyasztásának is megvannak azok a sajátosságai, melyek szervesen hozzátartoznak. Az abszinthoz egy abszintos pohár és kanál szükségesek. A kanál középen lyukas, erre helyezünk rá egy kockacukrot, amit leöntünk az itallal. A dolog látványos része a meggyújtás, aminek hatására a cukron keresztül a pohárba csepeg az abszint. Fontos tudni, hogy kizárólag vízzel hígítva szokták fogyasztani az italt, a cukor pedig annak rendkívül keserű íze miatt elmaradhatatlan.
- Kánikulában inkább kerüld!
A nyárestéken gyakran nyúlunk egy pohár bor vagy sör után, s ilyenkor nagy lehet a kísértés, hogy a jó társaságban akár az abszintos üveg is előkerüljön. Mielőtt azonban belekezdenétek, inkább válassz helyette valami alkoholmenteset. A kánikula idején a szervezetet egyébként is igen megviseli a meleg, és amire elsősorban szüksége van, az nem más, mint a hidratálás. Az alkohol, főleg a tömény szeszes italok, vízhajtó hatással bírnak, és csak kiszárítják a szervezetet. Kevés kellemetlenebb dolog létezik, mint másnapossággal ébredni akkor, ha tombol kint a hőség. Az abszint fogyasztásával tehát inkább várd meg, míg a hőmérő higanyszála lentebb kúszik, és akkor is törekedj a mértékletességre.
- Hidratálás mindenekfelett!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az alkoholfogyasztás kiszárítja a szervezetet, és innen a másnapi kínzó fejfájás is. Az agynak például kilencven százalékát víz alkotja, tehát kétség sem férhet hozzá, hogy a nagy mennyiségű folyadékbevitel nélkülözhetetlen a jó közérzethez. A tömény szeszes italok fogyasztásával éppen ez az, ami nem valósul meg, hiszen az elfogyasztott mennyiség sokszorosát hajtja ki az abszint is a szervezetből. Ha mégis lecsúszott egy abszint, akkor utána törekedj arra, hogy minél több ásványvizet vagy üdítőt igyál, ezzel hidratálva szervezeted.