Singlemalt whisky, a blended whisky egyik alapja
Gyakran csak malátawhisky névvel illetik az italt, amit Skócia lepárlóüzemeiben készítenek. Az innen származó, körülbelül 2000 whisky fajtának jelentős része nevezhető singlemalt whisky-nek. Nem csak malátából, de gabonából is előállítható az ital, ám ennek neve akkor singlegrain whisky lesz. Ez utóbbi egyébként az ital rajongóinak nagy kedvence, hiszen tiszta gabonából születik meg. Nem ritka, hogy keverik maláta whisky-vel és így jön létre a blended whisky. Ez utóbbi elnevezés a blendig folyamatára utal.
Mit tud a blended whisky?
Mint említettük, az igencsak elterjedt malátawhisky és a gabonawhisky keveréséből születik meg a blended whisky. Ezzel nem más a gyártók célja, mint az, hogy egy újfajta ízvilágot alkossanak meg, mely ugyan eltér az alkotóelemek esetében ismertektől, de valahogy mégis magában hordozza azok jellegét. Érdemes tudni, hogy minél többféle alap whiskyt használnak fel a skóciai üzemekben egy-egy blended whisky elkészítéséhez, annál kimagaslóbb színvonalat képvisel az.
Schotch whisky: szigorú előállítási követelmények
A whisky világára alapvetően igaz, hogy szigorú előírások vonatkoznak arra, milyen alapanyagokból, mennyi ideig tartó érleléssel, milyen körülmények között készüljenek a népszerű italok. Nincs ez másként a skót whisky esetében sem, mely világszerte töretlen népszerűségnek örvend. S hogy minek köszönheti a páratlan ízvilágot, zamatot és a megszokott színt az ital? A malátától gabonás ízvilágot, a felhasznált forrásvíztől és a benne megtalálható ásványi anyagoktól pedig selymességet kap az előállítás során. Az élesztős erjedéssel egyfajta gyümölcsös jelleg járul az italhoz, a füstös, fűszeres karakter pedig a tőzegnek köszönhető. A vonatkozó előírásoknak megfelelően az érlelés tölgyfa hordókban történik, amitől a whisky ízéhez hozzáadódik egyfajta mézes, sherry-re emlékeztető, kissé vaníliás aroma. Érdekesség, hogy a hordókba kerülő ital még vízszerű párlat csupán, majd az érlelés során kapja meg az a jól ismert színvilágot.
Változatos fogyasztási szokások
Kevés olyan ital van, amelynek fogyasztása köré akkora kultusz épült volna, mint a whisky köré. Hagyományosan a skótok tisztán isszák, vagy maximum vízzel hígítják. A tengerentúlon már egészen másfajta szokások uralkodnak, ugyanis Amerikában főként jégre töltik, vagy szódával öntik fel. A whisky ma már koktélalapanyagként is elterjedt, s főként Amerikából és spanyol területekről származnak azok a koktélok, melyek a whisky erejét nyújtják egyéb összetevőkkel kombinálva. Gyömbérrel, kólával, vagy energiaitallal társítva akár longdrinkes pohárban is készíthetünk belőle italt, de a fogyasztási szokások gyakran éppen attól függenek, miként állunk az ital karakteréhez. A whisky tradicionális fogyasztási módjának elkötelezett hívei gyakran elképzelni sem tudják, hogy vízen vagy jégen kívül más is érintkezzen az értékes nedűvel.