Leírás és Paraméterek
Ethiop – Aricha
Származás: Etiópia
Régió: Yirgacheffe
Feldolgozó állomás: Aricha
Termelő: 650 kistermelő
Termőmagasság: 1 900 - 2 100 masl
Talaj: Természetes, vulkanikus eredetű, ásványi anyagokban gazdag talaj
Szüret: októbertől januárig
Fajta: Arabica / Ethiop ősfajta
Feldolgozás: Száraz / Natural
Ízjegyek: Cseresznye, likőr, csokoládés lecsengés.
Etiópia a kávé bölcsőjének tekinthető. A Coffea Arabica vadon termett Kaffa tartomány erdeiben. Manapság az ország kávétermesztése a speciális „kisbirtokos” struktúrával jellemezhető, így a kávécseresznye az adott kávéból 650 kistermelőtől érkezik az Aricha feldolgozó állomásra. A betakarítás után közvetlenül gondosan kiválogatják az érett, piros cseresznyéket, és ezeket napon, úgynevezett „afrikai ágyakon” szárítják óvatosan, amíg a nedvességtartalmuk el nem éri a kb. 12%-ot.
Az Aricha-val egy szép történet is összefonódik ezen a környéken: Ahogyan az ember a korral megőszül, úgy az idősebb fák kérge is fehérebbé válik. Sok ilyen fa található ezen a vidéken, ezeket nevezik Aricha-nak.
Létezik egy hagyomány, úgynevezett „Aba-Géda”, melynek során az emberek egy idősebb, nagy tiszteletnek örvendő személy vezetésével összegyűlnek, hallgatják a mester fohászkodását a békéről és a harmónia fenntartásáról a közösségben, és együtt imádkoznak az elegendő mennyiségű csapadékért az Istenhez.
Ethiop – Aricha
Origin: Ethiopia
Region: Yirgacheffe
Processing station: Aricha
Producer: 650 Smallholder Farmers
Altitude: 1.900 – 2.100 masl
Soil: Fertile soil of volcanic origin, rich in minerals
Harvest period: October through January
Variety: Heirloom Ethiopia Cultivar
Processing: Natural
Taste: Cherry, liqueur, chocolate aftertaste.
Ethiopia is considered as the cradle of coffee and famous for the fact that it was in the forest in the Kaffa region where Coffea Arabica grew wild. Nowadays, the country´s coffee production is characterized by a typical “smallholder” structure and so the coffee cherries from this particular coffee are being brought to the Aricha processing station from 650 smallholders. Directly after picking only the fully ripe and red cherries are being selected and exposed to the sun on so called “African Beds” in order to dry down carefully to approx. 12% humidity. Around the region of Aricha is a nice story entwined: When an old man gets white hair, the bark of aged trees also turns to white and as those trees are widely found around that area, people call it “Aricha”. A common tradition celebrated by the society is called “Aba-Geda”: Lead by an elder and much respected person the society comes together and listens to the master´s appeal of maintaining peace and harmony in the community. During this get together they also sing prayers to God for enough rainfall during times of draught.
Vásárolj bátran a KoktélBoltból, ahol mindig pontos és szakszerű a kiszolgálás! KoktélBolt.hu a báreszközök és koktél alapanyagok szakértője.