Termékek Menü

Koktél trendek, a Tiki koktél kultúra kialakulása.

2017. 01. 09. 00:00:00
Koktél trendek, a Tiki koktél kultúra kialakulása.

A polinéziai mitológiában Tiki az első ember szinonimája. Ha belenézünk egy Maori szótárba, következő meghatározásokat találhatjuk!
1, Az első ember. A polinéziaiak Ádámja.
2, Groteszk faragott arc, dísz a falon
3, A maori mitológiában Tiki Tane istennek a nemi szervét is jelenti.
4, Művészek istene
Donn Beach Trade Vic
A Tiki Italkultúrának 2 meghatározó alakja volt:
Donn Beach (Ernest Beaumont Gantt) és Trade Vic.

1934 Hollywood: amerika próbálkozása az alkoholtilalommal véget ért és újra legálisak lettek a szeszes italok. egy New orleansból érkezett bevándorló, ernest- Beaumont Gantt úgy döntött, hogy rumokkal fog kísérletezni. Talán kalóz ősei vagy a gyermekkori utazások, amikor apa elvitte őt Jamaicába, adtak ötletet ehhez. ezekben az időkben a rumnak elég rossz híre volt, alkoholisták és tengerészek itták, inkább a whisky és a gin volt a divatos az elit körében. Vajon miért nem ezekkel próbálkozott ernest? a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: mert a rum olcsóbb volt! Gantt a Nyugat-indiai- szigeteken töltött ideje alatt tanulta ki az olyan koktélok elkészítésének módját, mint a Jamaican v Planter’s Punch vagy a Cuban daiquiri.
Mindegyikük közös alapanyagai a rum, zöldcitrom és a cukor-ernest koktéljainak is esszenciájává váltak. Ernest később nyitott egy kis koktélbárt Hollywoodban, ahol felállított néhány műanyag pálmafát és elnevezte don the Beachcombernek. Alkimistaként keverte kavarta az italokat, hogy megtalálja a tökéletes kombinációkat. rájött, hogy különbféle rumok összekeverésével sokkal komplexebb bázist adhat a koktéloknak. Éjt nappallá téve mixelte az koktél alapanyagokat a varázsrumokkal. Ezeknek az időknek a gyümölcsei az olyan remekművek, mint a Vicious Virgin, shark’s Tooth, Cobras Fang vagy a dr. Funk.

A bár hamarosan népszerű hely lett a vidám hangulatra és alkoholra éhes filmesek körében, és ernest saját nevét is megváltoztatta donn Beachre. Bár donn remekül kiismerte magát az italok és a hangulatkeltés terén, ezekhez a képességeihez nem sok üzleti érzék párosult. Ezen a téren felesége, Cora irene „sunny” sund segített neki. 1940-ben ugyan elváltak, de az üzleti kapcsolat megmaradt. Miután donn visszatért a második világháborúból-ahol a légierő ezredeseként szolgált azt vette észre, hogy volt felesége kitúrta az üzletéből.
Sunny közben franchise üzletet nyitott Chicagóban is, és donnak már csak a nevére volt szüksége. Donn tanácsadóként továbbra is részt vett az üzletben, de az energiáit újabb tervébe fektette saját bárt nyitott Hawaiin. Időközben az üzletlánc kétszer is gazdát cserélt, végül a Getty Corporationnál kötött ki. donn 1987-es halála után a nevét viselő lánc összes tagja sorba bezárt, de donn hatása a polinéziai popkultúra felejthetetlen marad. Donn szerinti tökéletes reggeli 1 kg banán, 1 üveg rum, 1 Papagáj (ez csak azért hogy megegye a banánt)
Amásodik meghatározó alakja Trade Vic, vagyis eredeti nevén Victor Bergeron az ötvenes évek sikeres étterem tulajdonosa, aki sokkal inkább kulináris újító. Ő az első, aki a mexikói ételeket amerikában meghonosította, valamint korát bőven megelőzve ő prezentálta az első sushibárokat is. első éttermét 1934- ben nyitotta oaklandban, a san Franciscó-i öböllel szemben. ez nem volt más, mint egy viskó, amit Vic 500 dollárért vásárolt és játékosan Hinky dinkynek nevezett el. Vic ambiciózus üzletemberként tanulmányutakra járt kubába és lousianaba, ott figyelte a legfelkapottabb mixereket, de a legnagyobb hatással los angeles és donn the Beachcomber volt rá. Ezek után elvetette a kevésbé szerencsésnek tartott Hinky dinky nevet, és felesége tanácsára átkeresztelte a nevét Trade Vic’s-nek, mivel mindig valami üzleti üggyel foglalatoskodott. Tudatosan mítoszt épített maga köré. A lába elvesztéséről azt a legendát mesélte mindenkinek, hogy cápa harapta le pedig valójában gyermekkori tuberkulózis volt az igazi ok. Gyakran azzal szórakoztatta vendégeit, hogy kést szúrt a műlábába. Vicnek köszönhetjük a Mai Tait, a Samoan Fog Cuttert, a Scorpiont. A Mai Tai-nak érdekes története van. 1944-ben Vic a bárban üldögélve a bartenderével beszélgetve italokat kevergetett, azzal a céllal, hogy a legfinomabb rumos italt készítse el. Ekkor érkezett meg néhány barátja Tahitiről. Mindenki, akivel megkóstoltatta az italt, azt mondta: Mai Tai Roa Ae ami azt jelenti, hogy nem erről a Világról való a legjobb. Az ötvenes években a tikikultúra virágzásával az ő üzlete is rohamos fejlődésnek indult, 1949-benSeattle-ben megnyitotta a második éttermét, ezek után Denver, Beverly Hills, Chicago, New York, Havana következett. Napjainkban a világ minden szegletében találunk a nevével fémjelzett éttermet.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog