- Hangsúly a minőségen
Már akkor is kiemelt jelentőséggel bír a minőség, ha az otthoni kávédarálás kerül szóba. Kevesen tudják, hogy nem mindegy, milyen rendszert alkalmaz a kávédaráló, és zúzza vagy egészen apró darabkákra forgácsolja a kávészemeket. Ez utóbbi esetében kesernyés íz társul majd a kávéfogyasztáshoz, ami sokat ront az élvezeti értéket. A kávészemek ugyanis a darálás közben keletkezett hő hatására felmelegednek, és veszíthetnek aromájukból. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan kávédaráló mellett tegyük le a voksot, amely szakaszosan őröl, ezzel csökkentve a hőt, és az őrlési finomság beállítása is lehetséges használatával.
- Kávédaráló: nem mindegy az őrlési finomság
A legtöbb, rendszerint otthoni használatra kapható kávédaráló tulajdonképpen egy késsel rendelkezik, és a turmixgéphez hasonló elven működik. Ezzel az a baj, hogy a kávészemek folyamatosan az eszköz széléhez ütődnek, magas hőt elviselve. Ha nem szeretnénk, hogy ilyen módon az aromák elszálljanak, érdemes inkább olyan kávédaráló előnyeit választani, amely nem roncsolja a kávészemeket. A szakemberek azt állítják, hogy a frissen őrölt kávé esetében ez még a kávé főzésének módjánál és az ahhoz használt eszköznél is fontosabb.
De akkor mégis milyen a jó kávédaráló? Ezek a korszerű készülékek nem késeket használnak, hanem két sík vagy kúpos felületet, melyek között ténylegesen őrlődnek a kávészemek.
- Kávézókba prémium kategóriát!
Természetes, hogy otthonra is szeretnénk a legjobb minőségű kávédarálót választani, ám ezek nem vehetik fel a versenyt a professzionális felhasználásra alkalmas darabokkal. A kávézókban megtalálható eszközök általában tárcsás őrlővel rendelkeznek, és a kávé darálása folyamatosan zajlik, ahogyan kezd ürülni a tárolásához alkalmas tartály. Ez azonban még mindig nem az ágazat csúcsa, hiszen ha prémium kategóriát szeretnénk választani, akkor az úgynevezett karba őrlő a legjobb döntés. Miről is van szó esetében? Ilyen módon mindig csak annyi szemes kávét őröl meg a készülék, amennyi felhasználásra kerül, így folyamatosan frissen őrölt kávéból kerül lefőzésre az újabb adag fekete.
- Online olcsóbb!
Kávédaráló beszerzésén gondolkodik? Nem tudja milyen márka, típus lenne az ideális? A szaküzletek hatalmas kínálatát látva sokan elbizonytalanodnak. Ezt az időt kaphatják meg azok, akik az online rendelés kényelmét választják, és egy kicsit többet is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a webes rendelés rendszerint olcsóbb, mintha valamelyik szaküzletben vásárolnánk.
- Nem csak a kávédarálás a fontos!
Említést érdemel, hogy nem csak a darálás, hanem a kávékészítés módja és az ahhoz felhasznált alapanyag minősége is lényeges. Egy jó kávézó titka tehát nem pusztán a kávédaráló használatán múlik, hiszen a kiszolgálás színvonala, valamint a vendéglátóhely berendezése is hatással van a kávéfogyasztás élményére.