Termékek Menü

5 tanács az abszint fogyasztásához

2018. 08. 13. 16:47:21
5 tanács az abszint fogyasztásához

Az abszint nem véletlen a bűn és mámor italaként számon tartott, hiszen rendkívül magas alkoholtartalommal rendelkezik, ezért fogyasztása igencsak megváltoztatja a valósághoz fűződő viszonyt. Neves művészek is szívesen tették le mellette a voksot, ám a 83 százalék fölötti alkoholtartalom a 19. században még a közerkölcsöt és a közrendet is képes volt megbomlasztani. Nem véletlen vettek vissza az alkoholtartalomból, ám még így is igen bódító hatással bírt az abszint. Napjainkban a benne megtalálható üröm mennyiségét szabályozza az  Unió szigorúan, így mindössze 10 mg/kg mennyiségben határozták azt meg. Ennek ellenére is a legerősebb tömény szeszes italként számon tartott, és fogyasztásával érdemes igencsak körültekintően bánni.

  1. Fókuszban a mértékletesség

Ha tömény szeszes italokról van szó, akkor nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a mértékletességre. Még a közel 40 százalékos vodka is komoly problémákat okozhat nagyobb mennyiségben, így a dupla mennyiségű alkohollal rendelkező abszintból akár egyetlen feles is bőven elegendő lehet.

  1. Kreativitáshoz inkább kávét!

Az abszint története kapcsán gyakran lehet hallani olyan nevekről, akik például az irodalom, a festészet vagy a zeneművészet terén maradandót alkottak. Tudtad, hogy Baudaleire, Oscar Wilde, vagy például Picasso is gyakran fogyasztotta a zöld méreg néven is emlegetett abszintot? Bár lehet, hogy némi inspirációt nyertek az alkoholtól, de az általuk alkotott művészeti értékek nem elvitatathatóak személyüktől. Ha azonban kizárólag a kreativitás miatt szeretnénk az abszintos pohár után nyúlni, akkor inkább válasszunk egy csésze gőzölgő feketét.

  1. Abszint: csak vízzel hígítva!

Míg a whiskey elképzelhetetlen whiskey-s pohár nélkül, és a vodkát is kizárólag vodkás pohárban szokták kínálni, addig az abszint fogyasztásának is megvannak azok a sajátosságai, melyek szervesen hozzátartoznak. Az abszinthoz egy abszintos pohár és kanál szükségesek. A kanál középen lyukas, erre helyezünk rá egy kockacukrot, amit leöntünk az itallal. A dolog látványos része a meggyújtás, aminek hatására a cukron keresztül a pohárba csepeg az abszint. Fontos tudni, hogy kizárólag vízzel hígítva szokták fogyasztani az italt, a cukor pedig annak rendkívül keserű íze miatt elmaradhatatlan.

  1. Kánikulában inkább kerüld!

A nyárestéken gyakran nyúlunk egy pohár bor vagy sör után, s ilyenkor nagy lehet a kísértés, hogy a jó társaságban akár az abszintos üveg is előkerüljön. Mielőtt azonban belekezdenétek, inkább válassz helyette valami alkoholmenteset. A kánikula idején a szervezetet egyébként is igen megviseli a meleg, és amire elsősorban szüksége van, az nem más, mint a hidratálás. Az alkohol, főleg a tömény szeszes italok, vízhajtó hatással bírnak, és csak kiszárítják a szervezetet. Kevés kellemetlenebb dolog létezik, mint másnapossággal ébredni akkor, ha tombol kint a hőség. Az abszint fogyasztásával tehát inkább várd meg, míg a hőmérő higanyszála lentebb kúszik, és akkor is törekedj a mértékletességre.

  1. Hidratálás mindenekfelett!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az alkoholfogyasztás kiszárítja a szervezetet, és innen a másnapi kínzó fejfájás is. Az agynak például kilencven százalékát víz alkotja, tehát kétség sem férhet hozzá, hogy a nagy mennyiségű folyadékbevitel nélkülözhetetlen a jó közérzethez. A tömény szeszes italok fogyasztásával éppen ez az, ami nem valósul meg, hiszen az elfogyasztott mennyiség sokszorosát hajtja ki az abszint is a szervezetből. Ha mégis lecsúszott egy abszint, akkor utána törekedj arra, hogy minél több ásványvizet vagy üdítőt igyál, ezzel hidratálva szervezeted.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog