Termékek Menü

A kávé pörkölése

a kávé pörköléseA pörkölés

A pörkölés magas hőmérsékleten történő száraz hőbehatást jelent, ami közben a kávébab fizikai és kémiai átalakulásokon megy keresztül. A jól pörkölt kávé maximálisan kihozza a kávé eredeti karakterét, mely karakter alapján jól beazonosítható a kávé származási helye. Az italkészítési technológiák és a pörkölési szintek között szoros összefüggés van, hogy a választott kávékészítési eszközhöz milyen pörköltségű kávét választunk. (Espresso-hoz picit sötétebb, filter-technológiához világosabb pörkölési színt)
Több féle pörkölési szintet különböztetünk meg egymástól annak megfelelően, hogy milyen erős, és mennyi ideig tartó hő behatásnak tettük ki a kávét, és hogy ezáltal, milyen színárnyalatú pörkölt kávét nyertünk. Így különböztetjük meg a világos, közepesen világos, közepes, közepesen sötét, és sötét pörköltségi szinteket.


Pörköléskor hő hatására végbemenő folyamatokat:

• savak lebomlanak és képződnek,
• a keményítők dextrinné, cukorrá alakulnak, majd karamellizálódnak. Ez adja a kávé barna színét.
• a fehérjék peptidekké alakulnak, a nedvességtartalom eltávozik, a sejtszerkezet megbomlik, a szemek térfogata nő, un. pattog.
• felszabadul a koffein és egy része szintén távozik. (Minél sötétebbre pörkölik a kávét, annál kevesebb koffein marad.)

Tartalomhoz tartozó címkék: blog