Calvados
A francia eredetű calvados leginkább a magyar almapárlathoz hasonlatos. Az ital története régmúlt időkre vezethető vissza, és már a XVI. századból is maradtak ránk olyan emlékek, melyek szerint akkoriban sem volt ismeretlen a calvados. A 42 féle almából előállított ital készítése normandiai hagyományokat is őriz. Az édes, a savanyú, és a keserű almafajták egyedülálló keveredéséből születik meg az az ital, amely igen karakteres. A két éven át tölgyfahordóban érlelt calvados jellegzetes aranybarna színnel rendelkezik, és mivel eredetvédett italról van szó esetében, így csak azt az almapárlatot nevezhetjük calvadosnak, amely a normandiai Calvados környékén készült. A Calvados nem más mint egy almapárlat ami legalább 40 fokos alkoholtartalommal rendelkezik és 42 fajta almából készítenek. A Calvados ról Eric Maria Remarque írt a Diadalív Árnyékában című könyvében. A Calvadost leginkább étkezés után digestive italnak fogyaszthatjuk, de jól passzol egy finom almásrétes, vagy almáspite, vagy valamilyen almás desszert kísérő italának is. A Calvados ról itt tudsz bővebben olvasni.A mi kedvencünk a Papidoux Calvados vagy a Calvados Boulard XO.